Forebyggelse af paradentose

paradentose

Paradentose er en tandkødssygdom, der opstår, når bakterier forårsager betændelse i tandkødet og nedbryder tændernes støttevæv samt kæbeknoglen, som tænderne sidder fast i.

Dette gør paradentose til en alvorlig tilstand, men heldigvis er der meget, du selv kan gøre for at forebygge paradentose.

Men en erfaren tandlæge i Århus får du det bedste udgangspunkt for sunde tænder og tandkød hele livet, og i kombination med gode daglige tandplejevaner, kan du selv gøre en aktiv indsats for ikke at blive en af de mange danskere, som hvert år får konstateret paradentose.

5 forebyggende råd

Hvis du vil undgå, at paradentose – ”de løse tænders sygdom” – får lov til at leve op til sit navn, gør du klogt i at følge følgende fem råd til forebyggelse af paradentose:

  1. Børst tænder to gange dagligt i minimum to minutter.
  2. Suppler tandbørstningen med brug af tandtråd for at få bugt med bakterier og madrester mellem tænderne.
  3. Spis sundt og varieret – og minimer dit indtag af sukker.
  4. Nogle mennesker er på grund af arvelige faktorer – såsom diabetes – særligt disponerede for paradentose. Tilhører du denne gruppe af mennesker, bør du ofte gå til tandlægen.
  5. Få foretaget regelmæssige tandrensninger og kontrolundersøgelser hos tandlægen.

Er du i tvivl om, hvorvidt du er ved at udvikle paradentose, bør du altid kontakte din tandlæge. Din tandlæge vil måle dine tandkødslommers dybde og på denne baggrund stille en eventuel diagnose. Hvis det viser sig, at du lider af paradentose, har du mulighed for at få skånsom paradentosebehandling i Århus hos en dygtig tandlæge.

Er du særligt udsat for at få paradentose?

Alle mennesker er i risikozonen for at få paradentose, men ikke desto mindre bør nogle personer passe ekstra meget på.

Hvis du er ryger, er der særlig god grund til at være på vagt over for paradentose. Rygning øger nemlig risikoen for paradentose markant, idet rygning er kendt for at lede til svækkelse af tandkødets immunforsvar. Dette skyldes, at nikotin forringer blodgennemstrømningen i tandkødet, og det er altså netop dette faktum, der gør, at tandkødet hos rygere er mere sårbart end hos ikke-rygere.

Lider du af mundtørhed, bør du ligeledes være særlig opmærksom på paradentose. Spyt spiller nemlig en stor rolle i beskyttelsen mod huller i tænderne, idet spyt er med til at neutralisere syre i munden og fjerne madrester. Ved mundtørhed nedsættes produktionen af spyt, og dette giver altså øget risiko for bakteriers trivsel. Dermed har bakterier gode livsbetingelser i munden, og dette kan i værste fald lede til udvikling af paradentose.
Tandlæge Poul Martin Grønnegaard
Skejbycentret
Skelagervej 7-9
8200 Aarhus N
86 10 91 11